Active in over 45 countries

Active in over 45 countries

Active in over 45 countries

Active in over 45 countries

Active in over 45 countries

Active in over 45 countries

Active in over 45 countries

false
283
15
fade
3
2

Herkennen van koesignalen

Koeienspecialist Joep Driessen op inspectie in een Nederlands bedrijf. ‘Als ik een groep koeien voor het eerst zie, is er meestal met een derde iets niet in de haak.’

”Dat betekent dat de voeding juist zit.” Hij loopt verder naar de stal, waar de rest van de koeien staan. “Kijk, hier zijn de bedden eigenlijk toch nog niet breed genoeg.” Hij wijst op een dikke koe die met haar knieën op de randen van het bed ligt. Haar linker- en rechterbuurvrouw moeten noodgedwongen rechtstaan. “En die koe daar, ziet er nu nog goed uit; haar vacht glanst mooi, haar rug is recht en haar pens is redelijk gevuld, maar ze mankt een beetje. Als je daar niks aan doet, is het binnen twee weken foute boel. En die koe daar, ademt te snel. Misschien heeft ze stress omdat wij hier zijn, maar het kan ook zijn dat ze wat koorts heeft. Als ik een groep koeien voor het eerst zie, is er meestal met een derde iets niet in de haak.” 

Een bedrijf verderop, eentje waar hij nog niet gepasseerd is. “Die stal is totaal verkeerd”, foetert hij. “Waarom zetten ze daar muren rond? Een afdak en zeil is meer dan voldoende. Koeien hebben licht en lucht nodig. Geef ze een uitzicht, terwijl ze liggen te herkauwen en zorg voor een aangename temperatuur. Een koe gedijt het best bij 10 graden. Vanaf 20 graden krijgt ze hittestress en begint het je geld te kosten.” De ingrepen die hij voorstelt zijn simpel en vaak niet eens zo duur. “De meeste boeren leggen rubberen matrasjes in de bedden. Waarom? Omdat andere boeren dat ook doen. Maar een diep, zacht bed met zand en stro is veel beter, en kost minder. Toegegeven, je hebt iets meer werk, maar uiteindelijk leeft je koe langer en blijft ze gezond. En een zieke koe vreet tijd en geld. Happy cows, happy farmers.”

Geen varkens
De gemiddelde Nederlandse koe produceert in heel haar leven 30.000 liter melk. “Maar in de tien procent beste bedrijven, de bedrijven die aandacht hebben voor het welzijn van hun koeien, is dat het dubbele”, vertelt Driessen. “We hebben één topbedrijf waar de laatste jaren 44 koeien meer dan 100.000 liter hebben gegeven”. Naast koeien wil Driessen ook wel eens advies geven om een schaap stressvrij te houden, maar aan andere dieren begint hij niet. “Een varken zegt mij niks. Dat stinkt.”